Kavel kopen met stadsverwarming of een warmtepomp?

Wil je een bouwkavel kopen die gelegen is in een regio waarin ook stadsverwarming of een zogenoemd warmtenet aanwezig is, dan kun je ervoor kiezen om je nieuwe woning aan te sluiten op dit netwerk of je kiest ervoor om de woning te verwarmen middels een warmtepomp. Waar moet je nu voor kiezen? Stadsverwarming of een warmtepomp? In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn en de voor- en nadelen van beide systemen.

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming wordt restwarmte van bijvoorbeeld een nabijgelegen fabriek of verbrandingsoven gebruikt om een nabij gelegen wijk of stad te voorzien van verwarming en warm water. Met de restwarmte uit de fabriek of verbrandingsoven wordt water verwarmd en dit warme water gaat middels een uitgebreid leidingsysteem naar de individuele woningen.

 

Kosten stadsverwarming
Om de woning op je bouwkavel aan te sluiten op een bestaand stadsverwarmingssysteem, mogen maximale kosten in rekening gebracht worden. Deze aansluitkosten en de overige vaste tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten (ACM)

Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de ACM waarbij de prijs gekoppeld is aan de kosten die een gemiddeld huishouden betaalt waarbij de woning wordt verwarmd middels een individuele gasgestookte C.V.-ketel.

Voordelen stadsverwarming

 1. Doordat de restwarmte niet verloren gaat neemt de CO2 uitstoot met bijna 50% af. Het is daardoor een duurzaam alternatief voor de individuele gasgestookte C.V.-ketel.
 2. De installatiekosten liggen op een laag niveau. Er hoeft immers geen verwarmingsbron in de woning geplaatst te worden.
 3. Het systeem is voor de consument een redelijk zorgeloos systeem. Maandelijks worden vaste kosten in rekening gebracht voor onderhoud en gebruik van het netwerk. Daarbij komen de verbruikskosten. Je hebt geen jaarlijks onderhoudscontract voor een C.V.-installatie meer nodig.

Stadsverwarming of een warmtepomp

Nadelen stadsverwarming

 1. De naam zegt het eigenlijk al. Heb je een bouwkavel in een klein of middelgroot dorp of wil je bouwen in het buitengebied, dan is de kans erg klein dat je woning aangesloten kan worden op stadsverwarming. De installatie van stadsverwarming is erg prijzig waardoor de bebouwingsdichtheid groot moet zijn om de investering te rechtvaardigen.
 2. Je bent afhankelijk van 1 leverancier en landelijk vastgestelde maximale tarieven. Het wisselen van leverancier voor de verwarming is niet mogelijk.
 3. Doordat de maximale tarieven worden vastgesteld op basis van een huishouden die verwarmd wordt middels een individuele gasgestookte C.V.-ketel blijft de koppeling met gas behouden. De overheid voert momenteel stevige energiebelastingen door, zodat meer mensen ervoor kiezen om hun woning los te koppelen van het bestaande gasnetwerk. Hier profiteert een woning die aangesloten is op stadsverwarming niet van mee. Het is erg aannemelijk dat de vaste kosten en de verbruikskosten voor gas de komende jaren blijven stijgen, terwijl de verbruikskosten voor elektriciteit gaan afnemen.
 4. De woning verbruikt beperkt elektriciteit waardoor het plaatsen van extra PV-panelen slechts beperkte meerwaarde biedt. Het verbruik is te laag, waardoor teveel teruggeleverd moet worden aan het elektriciteitsnet.

Wat is een warmtepomp?

In deze uitleg gaan we even uit van een lucht/water warmtepomp in combinatie met een tapboiler omdat bij 90% van de individuele bouwkavels gebruikt wordt gemaakt van dit systeem. Bij een lucht/water warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald middels een buitenunit en gebruikt voor de verwarming van warm water in de woning. Dit warme water wordt aanvullend verwarmd of gekoeld middels een elektrisch aangedreven systeem. Voor het warme water wordt gebruik gemaakt van een elektrische tapboiler.

Kosten warmtepomp
De kosten voor een warmtepomp zitten voor een groot deel in de aanschafkosten. Deze liggen substantieel hoger als bij stadsverwarming en variëren tussen de € 15.000 – € 20.000. Dit tarief is wel van meerdere factoren afhankelijk zoals de oppervlakte van de woning en de capaciteit van de tapboiler. Dit pomp behoeft daarbij jaarlijks onderhoud en je hebt te maken met afschrijving op de pomp. Doordat er geen gasaansluiting meer is, zijn er geen aansluitkosten meer voor gas van toepassing. Uiteraard nog wel voor elektriciteit en de overige aansluitingen .

Voordelen warmtepomp

 1. Je kunt de warmtepomp bij de aankoop van de woning meefinancieren, waardoor aanschaf tegen de huidige marktrentes erg interessant is.
 2. In combinatie met het plaatsen van PV-panelen is het mogelijk een NUL-op de meter woning te realiseren. Voor de verwarming van de woning en de warmwatervoorziening is alleen maar elektriciteit nodig. Dit kan opgewekt worden op het eigen perceel
 3. De overheid stimuleert het gasloos bouwen van woningen middels aanschafsubsidies en naar verwachting zullen de vaste kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk minder hard stijgen als de vaste kosten voor gebruik van het gasnetwerk.
 4. De warmtepomp biedt de eenvoudige mogelijkheid tot koeling van de ruimten in de zomer.

Stadsverwarming of een warmtepomp

Nadelen warmtepomp

 1. De warmtepomp werkt met een buitenunit die in de directe nabijheid van de woning geplaatst moet worden. Allereerst vinden mensen dit apparaat meestal niet fraai, maar er moet ook rekening gehouden worden met het geluid dat deze unit maakt. Hoewel opgemerkt moet worden dat de meest recente modellen al erg stil zijn geworden.
 2. De woning moet voorzien worden van een laagtemperatuur verwarming. De watertemperatuur t.b.v. de verwarming ligt op een lager niveau waardoor speciale radiatoren benodigd zijn of alle te verwarmen vertrekken moeten voorzien worden van vloerverwarming

Conclusie

Heb je een bouwkavel waarbij je zelf je eigen droomwoning wilt bouwen met maximale vrijheid voor de toekomst en moet je kiezen tussen stadsverwarming of een warmtepomp, dan lijkt de warmtepomp het beste alternatief. Hierin ben je niet afhankelijk van overheidsbeleid en kan je ervoor kiezen om je woning volledig zelfvoorzienend te bouwen. Het is mogelijk om de warmtepomp mee te financieren middels een hypothecaire lening waarbij er gunstigere voorwaarden zijn voor maatregelen die de woning verduurzamen. Daarbij komt dat de overheid goede aanschafsubsidies verstrekt en dat je als eindgebruiker ook de mogelijkheid hebt om de woning te koelen.

 

Meer artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over het kopen en/of verkopen van kavels? Bekijk ons uitgebreide archief aan artikelen over dit onderwerp. Naar overzicht artikelen

Over Kavelmakelaar

Kavels verkopen? En op zoek naar een professionele manier om ze in de markt te zetten? Dan biedt Kavelmakelaar dé oplossing! Met ons online platform bereik je landelijk kavelzoekers. Bovendien hebben wij een database van kavelzoekers die hun wensen bij ons kenbaar hebben gemaakt. Over Kavelmakelaar