Ontwerp woning door architect: definitief ontwerp

Langzaam maar zeker wordt uw woning steeds meer zichtbaar en tastbaar. Het is nu tijd om de technische omschrijving van uw woning goed door te lezen. Indien u werkt met een architect zonder dat er al sprake is van een technische omschrijving, is het cruciaal om in dit stadium opnieuw een programma van eisen samen te stellen. Hierdoor weet de architect beter hoe u aankijkt tegen materiaalkeuzes en afwerkingsniveau en kan op basis hiervan de begroting updaten.

Neem de tijd voor deze fase in het aankooptraject. Alle zaken die u nu over het hoofd ziet of die u te snel afwikkelt, kunnen u in de toekomst veel geld kosten op het moment dat de aannemer dit als meerwerk op kan voeren. Stel een programma van eisen op met in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Installatiewerk, beschrijf per ruimte wat uw eisen zijn ten aanzien van de ruimte. Bij de keuken is het bijvoorbeeld belangrijk om na te denken over de inbouwapparatuur, zodat het aantal aansluitpunten correct is vermeld. Voor de badkamer geld hetzelfde. Welke C.V.- ketel wilt u gebruiken?
  • Electra, benoem per ruimte hoeveel stopcontacten en lichtschakelaar je wilt hebben en op welke hoogte deze gerealiseerd moeten worden.
  • In hoeverre wilt u uw woning extra verduurzamen tot mogelijk een nul-op-de-meter woning?

Indien u een woning koopt van een architect die gekoppeld is aan een aannemer dan is het ook belangrijk dat u de documenten goed doorleest. In de technische omschrijving, die in bijna alle gevallen onderdeel uitmaakt van de contractstukken met uw aannemer, ligt vast waar u recht op heeft, welke materialen er gebruikt worden en ligt ook duidelijk vast waar u geen recht op heeft. Het is een belangrijk document die gezamenlijk met de bouwtekeningen de basis vormen voor uw woning.

De volgende stap: een omgevingsvergunning.

Meer artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over het kopen en/of verkopen van kavels? Bekijk ons uitgebreide archief aan artikelen over dit onderwerp. Naar overzicht artikelen

Over Kavelmakelaar

Kavels verkopen? En op zoek naar een professionele manier om ze in de markt te zetten? Dan biedt Kavelmakelaar dé oplossing! Met ons online platform bereik je landelijk kavelzoekers. Bovendien hebben wij een database van kavelzoekers die hun wensen bij ons kenbaar hebben gemaakt. Over Kavelmakelaar