Stappenplan aankoop bouwkavel

Juridisch onderzoek

Wat is er mogelijk op de kavel? Hoe ziet het bestemmingsplan eruit? Maar ook vragen over de bodemgesteldheid, kadastrale grenzen en andere factoren die van belang zijn voor de aankoop van een bouwkavel komen in deze fase aan bod. Denk hierbij ook aan omgevingsfactoren die van cruciaal belang zijn. Denk hierbij aan zoekgebieden voor windmolens of zonneparken. Deze kunnen van grote invloed zijn op het toekomstige woongenot.

Marktonderzoek

Wat is de marktwaarde van de kavel? Een veel gestelde vraag bij de aankoop van een kavel. In deze fase doe je onderzoek naar de financiele zijde van de aankoop. Houd er daarbij rekening mee dat er een stelregel is dat als je reguliere kavel koopt die traditioneel bebouwd mag worden de grondwaarde vaak tussen de 30-40% van de totale investering bedraagt.

Onderhandelingen

Onderhandelingen met de verkopende partij. Als alle juridische zaken besproken zijn en de financiƫle mogelijkheden zijn besproken, is het tijd om een bieding in te leveren of de onderhandeling te starten met de verkoper. Neem in deze bieding mee op welke basis jullie geldverstrekker bereid is om een hypotheek te verstrekken.

Koopovereenkomst

YES, jullie zijn de koper van de kavel en staan aan de vooravond van een mooi en intensief ontwerptraject. In de koopovereenkomst moeten alle afspraken correct worden vastgelegd, zodat jullie een onbezorgd aankooptraject tegemoet gaat.

Meer lezen?

De Kavelmakelaar helpt kopers krijg bij het oriƫntatie- en onderzoektraject voor een kavel. Daarom schrijven wij regelmatig artikelen met handige tips en meer inhoudelijke informatie over het koop- en bouwproces. Kijk hier voor alle beschikbare artikelen: