Gasloos bouwen

U wilt gasloos bouwen?

Wat is gasloos bouwen? De wens en noodzaak om duurzamer te bouwen staat hoog op de prioriteitenlijst van de landelijke politiek. De kans dat u daardoor bij de aankoop van een bouwkavel uw woning gasloos gaat bouwen is erg groot.

Wat betekent gasloos bouwen nu in de praktijk?

Bij gasloos bouwen wordt de woning niet aangesloten op het bestaande gasnetwerk. Tot 1 juli 2018 is iedere gemeente verplicht een gasaansluiting te bieden. Vanaf 1 juli 2018 komt deze verplichting te vervallen en wordt gasloos bouwen de norm. Bij een gasloze woning wordt de woning verwarmd middels een warmtepomp. Deze wordt elektrisch aangedreven.

Aardwarmtepomp

De aardwarmtepomp maakt gebruik van de constante warmte in de bodem. Afhankelijk van de situatie ter plaatse wordt voor de aardwarmtepomp gaten geboord tot circa 70 m meter diepte. Middels sondes en in combinatie met de warmtepomp in de woning wordt de warmte die daar aanwezig is (constante temperatuur) gebruikt om de woning te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

Luchtwater-warmtepomp

De luchtwater warmtepomp werkt voor een groot gedeelte hetzelfde als de aardwarmtepomp. Buiten de woning staat een unit die de warmte die aanwezig is in de buitenlucht transporteert naar de warmtepomp. Daar wordt dit verder verwarmd, zodat het gebruikt kan worden voor de verwarming van de woning. In de zomer kan met dit systeem ook gekoeld worden in de woning.

Voordelen warmtepomp.

Bij een warmtepomp systeem wordt gewerkt met een laag temperatuur regeling. Dit betekent dat de watertemperatuur ten behoeve van de verwarming niet hoger komt dan 40-55 graden, terwijl dit bij een traditioneel verwarmingssysteem 55-90 graden is.  Voordeel van de lage temperatuurregeling is dat met dit systeem uw woning in de zomer ook gekoeld kan worden. De verwarming geschiedt bij nieuwbouw veelal in de vorm van vloerverwarming.  De verwarming kan echter ook geschieden middels Low-H2O radiatoren, maar dan is koelen in de zomermaanden niet mogelijk. 

Warm water in uw woning

Naast het verwarmen van de woning wordt uw warme water verwarmd middels een (zonne) boiler in combinatie met PV-panelen. Afhankelijk van uw wensen ten aanzien van capaciteit voor warm water zal uw installateur u kunnen adviseren welke boiler in uw situatie het meest geschikt is.

Kosten warmtepomp

De luchtwater warmtepomp is in aanschaf voordeliger als de aardwarmtepomp, maar is ook iets minder duurzaam en met name het koelen van de ruimte gaat in de zomer beter met een aardwarmtepomp.
Meerprijs ten opzichte van traditioneel verwarmen:
Lucht-water warmtepomp t.b.v vrijstaande woning: circa € 14.000,– (indicatieve meerprijs. Definitieve prijs sterk afhankelijk van wensen en eisen en de situatie ter plaatse)
Aardwarmte pomp t.b.v. vrijstaande woning: circa € 25.000,– (indicatieve meerprijs. Definitieve prijs sterk afhankelijk van wensen en eisen en de situatie ter plaatse)

Aandachtspunten bij gasloos bouwen

  • Door het gebruik van de warmtepompen zal het elektriciteitsverbruik van de woning omhoog gaan. Denk eraan om dit te compenseren door het aanbrengen van extra PV-panelen.
  • Wanneer u een woning realiseert zonder een gasaansluiting en gebruik maakt van een warmtepomp systeem, dan heeft u recht op subsidie. Laat u door uw installateur goed informeren over de mogelijkheden hiervoor.
  • Een gasloze woning is nog geen 0 nul-op-de-meter woning. Hiervoor moeten aanvullende maatregelen worden getroffen.
  • Misschien een beetje logisch, maar denk eraan dat u bij uw keuken rekening houdt met een keramische of inductie kookplaat.

Meer weten over gasloos bouwen in uw eigen nieuwbouwwoning?

Kavelmakelaar heeft reeds vele kopers ondersteund en begeleidt in het aankooptraject van een bouwkavel. Wij hebben ervaring in het kooptraject en ondersteunen kopers met kennis, advies en een uitgebreid netwerk.

Meer artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over het kopen en/of verkopen van kavels? Bekijk ons uitgebreide archief aan artikelen over dit onderwerp. Naar overzicht artikelen

Over Kavelmakelaar

Kavels verkopen? En op zoek naar een professionele manier om ze in de markt te zetten? Dan biedt Kavelmakelaar dé oplossing! Met ons online platform bereik je landelijk kavelzoekers. Bovendien hebben wij een database van kavelzoekers die hun wensen bij ons kenbaar hebben gemaakt. Over Kavelmakelaar