Catalogusbouwer of schakelt u een architect in?

Kiest u voor een ontwerp van een catalogusbouwer of wilt u een woning door een architect laten ontwerpen?

Cataloguswoning

Er zijn veel partijen die zogenaamde cataloguswoningen op de markt aanbieden. Dit zijn standaard ontworpen woningen, waarin u als kopers in meer of mindere mate wijzigingen aan kunt brengen. In het ontwerp wordt geen rekening gehouden met welstandscriteria en de eventuele wijzigingen in het ontwerp worden veelal tegen meerprijs uitgewerkt. Voordeel van een catalogusbouwer is dat u snel een indicatie van het bouwbudget heeft en de woning veelal een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding kennen.

Onder architectuur gebouwde woning

Wanneer u kiest voor een op maat uitgewerkte woning, dan kunt u terecht bij een architect. Een architect begeleidt u in het gehele ontwerpproces en werkt uw programma van eisen uit tot een samenhangend ontwerp. De architect houdt daarbij rekening met de bouwmogelijkheden op de kavel en houdt uw budget in de gaten. Een goede architect denkt aan onderdelen in het ontwerp waarover u nog nooit heeft nagedacht. Hoe is de zonligging, welke invloed heeft dit op mijn leefruimte en welke mogelijkheden zijn er om het door uw gewenste woonprogramma op het kavel te realiseren binnen de mogelijkheden die er zijn binnen een omgevingsvergunning.

Het is wel van belang dat u een architect kiest die bij u en uw woonwensen past. Iedere architect heeft namelijk zijn eigen “handtekening”. Alvorens u in gesprek gaat met een architect is het belangrijk om referentieprojecten op te vragen, zodat u weet of de architect past bij uw smaak. Een architect kan ongebonden zijn, zodat u een vrije keuze heeft in de aannemer. U kunt ook een architect kiezen die samenwerkt met een aannemer. Voordeel van een gebonden architect is de snelle koppeling tussen planvorming en aanneemsom. Bij een ongebonden architect blijven begrotingen indicatief en worden deze pas definitief nadat de architect een aanbesteding heeft uitgevoerd. Dit kan zorgen voor vervelende verrassingen achteraf.

Tips:

  • Overweeg goed of u kiest voor een maatwerk ontwerp of dat u tevreden bent met een cataloguswoning?
  • Kies een architect uit die past bij uw woonwensen en situatie en bespreek duidelijk uw budget.
  • Wanneer u een niet gebonden architect in de arm neemt, spreek dan duidelijke tarieven met elkaar af met diverse uitstapmogelijkheden. Wanneer u niet op 1 lijn zit met de architect, kunt u zonder problemen afscheid nemen van elkaar.

Meer artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over het kopen en/of verkopen van kavels? Bekijk ons uitgebreide archief aan artikelen over dit onderwerp. Naar overzicht artikelen

Over Kavelmakelaar

Kavels verkopen? En op zoek naar een professionele manier om ze in de markt te zetten? Dan biedt Kavelmakelaar dé oplossing! Met ons online platform bereik je landelijk kavelzoekers. Bovendien hebben wij een database van kavelzoekers die hun wensen bij ons kenbaar hebben gemaakt. Over Kavelmakelaar