Afbouwfase

In de afbouwfase worden de zaken vastgelegd zoals de type binnendeuren, deurbeslag, locatie stopcontacten (bij traditionele bouw). Veelal ligt de sluitingsdatum hiervan later in het bouwproces. Dit is het laatste moment waarop er nog wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in het bouwproces.

Bouwbegeleiding

Indien u geen ervaring heeft in de bouw van een woning, dan adviseren wij u een bouwbegeleider in de arm te nemen. In veel gevallen biedt de architect deze dienstverlening ook. Samen met deze begeleider plant u een aantal bouwbezoeken waarop u samen met de uitvoerder van de bouw de aandachtspunten bespreekt en bij kunt sturen wanneer dit nodig blijkt. Deze adviseur kent de mechanismen van de bouw en ondersteunt u in de te maken keuzes.

Oplevering

Wij adviseren om met uw aannemer één à twee weken voor de daadwerkelijke oplevering een zogenaamde vooroplevering af te spreken. Tijdens deze vooroplevering loopt u alle onderdelen van de woning alvast door en wanneer u opmerkelijke of afwijkende zaken constateert bespreekt u dat met de aannemer. Vervolgens kan de aannemer in de gelegenheid worden gesteld om deze punten voor de eindoplevering te verhelpen.

Betaal uw laatste termijn pas op het moment dat u volledig tevreden bent over de opleverstaat van de woning of zorg ervoor dat de aannemer een bankgarantie afgeeft en deponeert bij een notariskantoor voor de laatste termijn. Indien dit laatste het geval is, dient dit vastgelegd te zijn in de aannemingsovereenkomst.

Afwerking van uw woning

Uw nieuwe woning is opgeleverd. De aannemer is vertrokken en u kunt aan de slag in uw nieuwe woning. Helaas betekent dit niet dat u de verhuiswagen kunt voorrijden. Alvorens u in uw woning gaat wonen moet er nog het één en ander gedaan te worden. Hieronder treft u een aantal tips voor de afbouwfase.

Vloerafwerking

Uw nieuwe woning wordt opgeleverd met een zogenaamde betonnen dekvloer. De vloerafwerking gaat u vervolgens na de oplevering aanbrengen. Voor de keuze van uw afwerking is het belangrijk om te weten of uw woonvertrekken zijn voorzien van vloerverwarming. Indien u woning is voorzien van vloerverwarming, dan dient u de temperatuur van de vloerverwarming stapsgewijs te verhogen naar de gewenste temperatuur. Wanneer u de temperatuur om de dag 1 graad verhoogd, dan krijgt de dekvloer de tijd om zich te zetten en heeft u minder last van scheurvorming in de vloer. Breng uw vloerafwerking pas aan op het moment dat de vloerverwarming de juiste temperatuur heeft bereikt. Laat u voor wat betreft deze afwerking goed adviseren door een de stoffeerder. Deze kent de samenstelling en eigenschappen van de diverse materialen en kan u het best adviseren over de aan te brengen afwerking.

Wandafwerking

Uw woning wordt over het algemeen met behangklare wanden opgeleverd. Bij traditioneel gebouwde woningen heeft een stucadoor de dragende en niet dragende wanden behangklaar gemaakt. Wanneer u uw wanden sausklaar wenst, dan dient een stucadoor de wanden na de oplevering glad te trekken. Hiervoor bestaan speciale afbouwtarieven.

Let op: De eerste jaren wordt afgeraden om uw wanden af te werken met saus. Door “krimp” in de woning kan scheurvorming in de wanden ontstaan. Pas na een aantal jaren kunnen wanden afgewerkt worden met saus, waarbij garanties gegeven kunnen worden op het sauswerk.

Bij een woning die gebouwd is met systeembouw bestaat de afwerking van de dragende buitenmuren uit een betonnen afwerking. Deze wanden zijn weliswaar behangklaar, maar u dient de wanden goed te behandelen alvorens u gaat behangen. Wanneer u de wanden wilt sausen dient u de wanden volledig te stucadoren. De kosten hiervoor liggen hoger dan bij een traditioneel gebouwde woning. Ook hierbij geldt dat krimpscheuren in de eerste jaren voor kunnen komen en het advies luidt om de wanden de eerste jaren niet te sausen.

Bij houtskeletbouw woningen wordt het zeker afgeraden om de wanden direct te sausen. Hout is een natuurlijk materiaal dat uitzet bij warmte en krimpt door kou. Dit kan snel zichtbaar worden in het sauswerk. Advies luidt om de wanden af te werken met een ander materiaal.

Meer artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over het kopen en/of verkopen van kavels? Bekijk ons uitgebreide archief aan artikelen over dit onderwerp. Naar overzicht artikelen

Over Kavelmakelaar

Kavels verkopen? En op zoek naar een professionele manier om ze in de markt te zetten? Dan biedt Kavelmakelaar dé oplossing! Met ons online platform bereik je landelijk kavelzoekers. Bovendien hebben wij een database van kavelzoekers die hun wensen bij ons kenbaar hebben gemaakt. Over Kavelmakelaar